dinsdag 8 november 2022

Pétanquen voor Piaf

Donders, dat lukte dus ook niet. De site bevestigde dat het Edith Piaf Museum aan de Rue Crespin du Gast in Parijs vanaf donderdagmiddag tot en met zondag gesloten is. Fermé, niks aan te doen. Fikse tegenvaller, want het weekendje Parijs dat ik met een muziekvriend aan het plannen was, kon eigenlijk niet zonder een bezoekje aan dit kleine privé museum. Het wordt al vele jaren beheerd door de bijna 80-jarige monsieur Marchois, die Edith nog als buurjongen persoonlijk gekend heeft. Zij woonde daar in de jaren dertig, terwijl ze ’s avonds nog als straatzangeres in Montmartre haar chansons zong.

“Piaf, een der grootsten, zo niet de allergrootste, chansonnière ooit! Besef je dat wel, Matthijs”, zoals Rob Kemps van het tv programma Chansons! met molenwiekende armen aan die arme Matthijs van Nieuwkerk voordroeg. Hun programma was onze inspiratie om een weekendje Chansontoerisme in Parijs te doen. Maar ja, zonder Edith Piaf was ‘goede raad duur’.

Potje pétanque

Tot ik mij een lang vergeten vakantie aan de Franse Méditerranée herinnerde. Mijn reisgenoot en ik, ook toen al broeders in het kwaad, werden door nieuwe Franse vakantiekennissen uitgedaagd voor een potje pétanque. Zij wilden het Franse cultuurgoed uitdragen aan die barbaren uit het land nog ten noorden van ‘le plat pays”. “Brel, een der grootsten, zo niet de allergrootste”,… Ja Rob, dat beseffen we. Het pétanqueduel eindigde verrassend en vermakelijk in een Frans échec. Wij, als noordelijke nieuwelingen, versloegen de Fransen in hun nationale sport op overtuigende wijze. Het bleek, in de nieuwe eeuw, inspiratie om de deuren van het Piaf museum die voor ons gesloten bleven, toch geopend te krijgen.

Apostelhoeve

Ik stapte de wijnhandel in Oss binnen en vroeg naar een goede Nederlandse rode wijn. Dat bleek nu helaas klimaattechnisch nog wat bezwaarlijk, maar met een Apostelhoeve witte wijn uit de heuvels rond Maastricht zou ik zeker goed voor de dag komen. Dit was mijn plan. Ik schreef in mijn beste, zij het wat roestige Frans, een sympathieke brief aan monsieur Marchois. Iemand van de generatie voor wie echte brieven nog vanzelfsprekend waren. We toonden alle begrip dat het museum dicht was. Dat hadden we gelezen, maar ja, we hadden ons er zo op verheugd om deze unieke plek zo dicht bij Edith Piaf te komen. “Piaf, een der grootsten,….” Ja Rob, dat beseffen we. Zou het misschien toch mogelijk zijn om ons donderdag een klein half uurtje te ontvangen?

Antwoordenvelop

Dat zou fantastisch zijn. Dan brengen wij een fles goede Nederlandse wijn (oui, ça existe) voor u mee. Voor zijn gemak stuurde ik een gefrankeerde antwoordenvelop en twee korte briefjes mee. Een met Helaas, ik kan u niet helpen en de andere met Ja, u bent welkom, maar vergeet de wijn niet mee te nemen. Ik deed de brief op de bus en wachtte af. Een week later en nog mooi op tijd voor ons Chansonweekend, kwam mijn antwoordenvelop terug. Met daarin het Ja-briefje en de codes van de voordeur van het wooncomplex waar het museum in gehuisvest is. Sous le ciel de Paris,….. Ja Rob, gaaf, he? 

 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten