donderdag 9 februari 2017

Affakkelen neemt weer toe



Update op mijn artikel in de Kijk "Mag die vlam uit?" 

Het op grote schaal ongebruikt affakkelen van aardgas is de laatste 5 jaar weer toegenomen. Aldus de Wereldbank in Washington medio december. Dit betekent een trendbreuk met de afname van het affakkelen bij de oliewinning in de voorgaande jaren. Oorzaak is de groeiende olieproductie, speciaal in Irak en in de VS.

 


In het artikel “Mag die vlam uit’ van de KIJK (verschenen in december 2016) gaven deskundigen van TNO, Shell en Milieudefensie nog aan dat affakkelen afneemt en in 2030 verleden tijd zou moeten zijn. In het Global Gas Flaring Reduction Partnership (GGFR) van de Wereldbank hebben circa 62 oliebedrijven, regeringen en ontwikkelingsorganisaties beloofd hun affakkelproductie juist te verlagen.
 

Nigeria maakt wel stappen

Nieuwe olievelden mogen helemaal niet meer affakkelen en bestaande winningen moeten het affakkelen zo snel mogelijk stoppen, zodat het in 2030 volledig uitgebannen is. Hiervoor moeten zij technologische en wettelijke hinderpalen bij de bestrijding van affakkelen wegnemen. Vooral Nigeria heeft met een afname 18 procent forse stappen in de goede richting gemaakt.

Nieuwe satelliet data

De nieuwe data zijn verzameld met een satelliet die in 2012 in een baan rond de aarde is gebracht. Hieruit bleek dat het affakkelen in 2013, 2014 en 2015 geleidelijk aan toenam. Rusland blijft het land met de meeste affakkelverspilling en -vervuiling, gevolgd door Irak, de VS en Venezuela. 

Noordpool smelt sneller door roet

Er zijn ongeveer 16.000 affakkelplekken in de wereld die met elkaar zo’n 350 miljoen ton CO2 de lucht in slingeren. Verder versterkt het roet dat vrijkomt door affakkelen in noordelijke streken het afsmelten van de ijskap aan de Noordpool. 

Jaartje gratis stroom voor Afrika

Zou het afgefakkelde aardgas nuttig gebruikt worden, dan zou dat voldoende zijn om de elektriciteitsvraag van het complete Afrikaanse continent te voldoen. 

Lees het artikel in de KIJK (in aangeleverde vorm) op:


Kijk het filmpje bij het persbericht:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten