donderdag 11 juni 2015

Huisbatterij: wie wat bewaart, die heeft wat



Windenergie en zonne-energie, zijn dat nou echt de steunpilaren voor een duurzame energievoorziening? Het is geweldig dat ze nauwelijks milieubelastend zijn, maar waar zijn ze als je ze nodig hebt? Hoe kan ik de weergoden bewegen om de zon te laten schijnen en de wind te laten waaien als ik uw nieuwsbrief wil schrijven op de computer of mijn boodschappen vers wil houden in de koelkast. Moet ik bovennatuurlijk bemiddelen als mijn buurman met zijn elektrische auto naar zijn werk wil?


Eigen stroomvoorraadje

Nou, daarom vind ik dat nieuws over die nieuwe vinding zo interessant. Hij heet Powerwall en het is een stroomopslagvoorziening voor in huis. Een eigen voorraadje maakt ons onafhankelijker van het humeur van de elementen. Met een dergelijke huisbatterij zoeken zij het maar fijn zelf uit. Wat zon en wind meer opwekken dan we nodig hebben op dat moment, bewaren we eenvoudig voor later. Wie wat bewaart, die heeft wat. 

Klein is fijn

Over opslag van elektriciteit tobben we al heel lang. Grootschalige opslag met megalomane stuwmeren op het IJsselmeer of voor de kust van Belgiƫ bijvoorbeeld vraagt enorme investeringen en wanneer is dat voldoende? Het was altijd niet goed of het deugde niet. Tot ze op het idee kwamen dat kleinschalige opslag veel praktischer is. Leg je eigen stroomvoorraadje aan in een huisformaat batterij. De Powerwall huisbatterij van producent Tesla wordt 7 of 10 kilowattuur, kost rond de 3000 euro en weegt 100 kg. Hij kan gewoon thuis aan de muur naast het huilende zigeunerjongetje. Maar misschien vind je de zolder een betere plek.

Groeien naar volledig dagverbruik

Deze eerste versie is bijna groot genoeg om het huidige dagelijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden te kunnen voldoen. Maar als het aardgasverbruik vervangen moet worden en als de auto elektrisch is geworden, is een enkele Powerwall nog niet voldoende. Voorlopig zal het stroomverbruik dus gedeeltelijk nog direct uit het net voldaan moeten worden. Waarschijnlijk vanaf de conventionele kolen- of gasgestookte centrales of al van de eerste windparken op zee. In de toekomst mogelijk van lokale duurzame opwekking of wie weet met zonne-energie vanaf je eigen dak. Mooi is ook dat bijvoorbeeld windturbines niet meer stopgezet hoeven te worden op momenten dat conventionele productie goedkoper is. Met wat ondersteunende regelgeving kan duurzame productie voorrang krijgen boven productie uit gas- en kolencentrales.

Aardgas het huis uit

Varen we nu dan een ‘power heaven’ in? Neuh, dat zal niet direct. We praten hier voorlopig alleen over de huishoudelijke markt. Hoewel het bedrijf grotere versies aan elkaar wil koppelen om de industriĆ«le markt met zijn grote energiebehoefte te kunnen bedienen. Dit is ook pas de eerste generatie, die onze kleinkinderen misschien ooit vertederd bij ‘Tussen Kunst en Kitsch” teug zullen zien. Prijs, capaciteit, formaat en oplaadsnelheid zullen zich gaan ontwikkelen en andere fabrikanten zullen zich aandienen op de huisstroommarkt. De Power Wall zal eerst voorzichtig als aanvulling en reservevermogen dienst kunnen doen. Nooit meer een bedorven koelkast door een stroomstoring. Aardgas zal een gestage terugtocht kunnen maken uit onze huishoudens en daarmee kan ook de cv-installatie misschien ooit wel de deur uit. Kan die huisbatterij mooi op de plek van de combiketel.

Huishoudelijke doorbraak denkbaar

Op termijn kan de huisbatterijstroomvoorziening een hoofdrol krijgen en dient het net alleen nog als back-up of aanvulling. Wie weet hoe een slim elektriciteitsnet een rol gaat spelen bij een batterij in huis? Openbare elektriciteitscentrales en stroomnetten zullen voorlopig nog wel nodig blijven. Volledig duurzame opwekking, decentraal of centraal, zal nog heel veel jaren groei nodig hebben. Maar een huisbatterij kon wel eens een doorbraak betekenen in de ongestoorde beschikbaarheid van duurzaam opgewekte elektriciteit. Wat denk je, is dit het duurzame energie-ei van Columbus?  

Wil je meer weten, bekijk dan het promotiefilmpje van de site van Tesla. http://www.teslamotors.com/powerwall

Geen opmerkingen:

Een reactie posten